joi, 13 ianuarie 2011

desi e iarna...


THASSOS - sfaturi de călătorie şi vacanţă

Drumul spre Thassos

Din Bucureşti, lucrurile sunt clare:

740 km prin Giurgiu – Ruse - Veliko Tîrnovo - Stara Zagora – Haskovo - Svilengrad,

trecerea în Grecia - Orestiada, apoi continuarea drumului spre Alexandroupoli pe autostrada care vine de la Istambul si duce spre Kavala şi Salonic, de o calitate a asfaltului excepţională;

după indicatoarele care indică Xanthi la dreapta, atenţie la indicatoarele care vă scot spre Chrysoupoli sau imediat spre aeroport (semn); în ambele variante, vă îndreptaţi spre Keramoti, punctul din care vă îmbarcaţi spre Thassos. De aici, traversarea durează exact 45 min.

Dacă aţi continuat pe autostradă pînă în Kavala (oraş care merită vizitat!), puteţi traversa de acolo cu ferry, dar costă mai mult şi durează dublu.

Din Constanţa, sunt două variante:

1.) Cea mai simplă: aprox. 800 km. prin Vama Veche – Balcic (sau Negru Vodă – Dobric, tot aia), apoi Varna – Burgas, de aici uşor dreapta spre – Elhovo – Harmanli – Svilengrad şi, de aici, acelaşi traseu ca din Buc., o dată cu trecerea în Grecia;

2.) Mai pitoresc: aprox. 800 km., din Burgas în continuare spre sud, Malko Tîrnovo (a nu se confunda cu Veliko Tîrnovo!), trecerea în Turcia, Kirklareli, apoi după cîteva zeci de km., la dreapta spre Edirne (fostul Adrianopol, la stînga e spre Istambul), apoi trecerea în Grecia şi din nou Orestiada. Dificultăţile sunt legate de birocraţia poliţiştilor turci, care solicită actele maşinii în copii legalizate şi vizate la Ambasada-Consulatul Turciei din Bucureşti/Constanţa, în special pt. maşinile pe firmă. În schimb, taxa de viză pt. Turcia s-a abrogat.

Observaţii legate de drum:

- Oraşele subliniate sunt schimbări de direcţie importante;

- În ciuda aparenţei unei distanţe „omeneşti” (800 km.), în condiţii de mers normal (fără „forjă”), cu opriri regulate, drumul NU poate dura mai puţin de 12-13 ore, în primul rînd din cauza stării precare a drumurilor şi radarelor/poliţiei din Bulgaria, care vînează amenzi;

- Din acest motiv, se recomandă o oprire peste noapte, în special pt. familiile cu copii mici, de preferinţă imediat după trecerea în Grecia, la Orestiada, oraş mic dar pitoresc, cu posibilităţi de cazare; nu recomandăm oprirea în Bulgaria – este şi nepitoresc, şi periculos, pentru autoturism.

- Evitaţi traversarea Bulgariei noaptea! Nu mai e atît de periculos ca în urmă cu cîţiva ani, dar e o emoţie în plus, de care nu aveţi nevoie;

- Drumurile în insula Thassos sunt în general foarte bune dar sinuoase. Mare atenţie la serpentine, rîpe şi la porţiunile înguste (ex.: în orăşelul Theologos se circulă pe un sigur sens).

Observaţii generale:

- Grecii sunt mîndri şi, în ciuda legendelor, puţin ospitalieri – în accepţiunea clasică a termenilor. Prin urmare, servirea la restaurante şi în magazine (la tejghea) e la fel de deficitară ca în România, deci nu vă aşteptaţi la amabilitate excesivă, ca în Turcia, de pildă; grecii nu ştiu să negocieze şi nici nu vor, chiar dacă vă oferiţi să cumpăraţi cantităţi mai mari – o duzină din ceva costă exact de 12 ori cît produsul, nu mai puţin!?

- Grecii – ca şi ungurii, bulgarii, nemţii, francezii şi mulţi alţii, nu prea vorbesc engleză. De multe ori va trebui să deduceţi din semne despre ce e vorba, să deduceţi din nume proprii încotro sau ce să comandaţi la restaurant. Este deci bine să ştiţi din ţară cam ce fel de mîncare este „souvlaki”, mai ales dacă sunteţi vegetarian – veţi rămîne nemîncat. Din fericire, unele taverne au meniul tradus în limba română sau măcar în engleză.

- Toată ciurcumferinţa insulei totalizează fix 100 km., deci merită ca în fiecare zi să lăsaţi comoditatea şi, dacă aţi venit cu maşina proprie, să faceţi plajă mereu în alt loc; în afara celor foarte cunoscute veţi găsi şi unele neamenajate dar la fel de frumoase.

- Autobuzele „care înconjoară regulat insula” sunt doar o legendă urbană...

- Albinele sunt o problemă în insulă, parcă mai pregnantă decît în alte locuri din Grecia. E curios că niciun avertisment nu îi pregăteşte pe turişti, în special pe cei care sunt alergici la înţepătura de albine. În această situaţie, interesaţi-vă la recepţie unde se află cel mai apropiat dispensar – foarte probabil sunt pregătiţi cu antidot (sau, poate nu, cine ştie?! :D)

- O masă de prînz decentă costă, la un restaurant obişnuit, cu tot cu o băutură, cam 15 euro/pers. – util pt. calcularea unui buget de vacanţă. Din cauza crizei, porţiile (gramajul lor) au fost sensibil diminuate. Pt. mic dejun sau chiar cină, o mulţime de Mini Marketuri (nu Super Marketuri, cum pompos se autointitulează!) vă stau la dispoziţie, inclusiv cu produse de măcelărie. Nu rataţi iaurtul tradiţional grecesc şi plăcintele!

- Berea grecească (Mythos, Vergina) este incomparabil mai bună... în comparaţie cu cea italiană! În privinţa vinului, mai ales ieftin, e păcat să nu încercaţi Retzina, „la mama ei”! Dintre vinurile mai scumpe, sunt o mulţime de opţiuni cîştigătoare.

Vacanţă plăcută!

S.L.I.

Niciun comentariu: